Opis: fasola czarna o charakterystycznie lekko słodkim smaku.
Składniki: fasola czarna* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Zastosowanie: jako dodatek do sałatek, zup, past, potraw duszonych, gulaszy.
Sposób przygotowania: przepłukać i zalać zimną wodą. Moczyć przez 12 godzin. Następnie gotować w świeżej, nieosolonej wodzie, do miękkości. Solić dopiero pod koniec gotowania.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1425 kJ / 341 kcal
Tłuszcz - 1,42 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,37 g
Węglowodany - 47,1 g
w tym cukry - 2,12 g
Białko - 21,6 g
Sól - 0 g
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja alergenna: produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.