Opis: kasza gryczana niepalona otrzymywana z obłuskanego ziarna gryki.
Składniki: kasza gryczana niepalona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Zastosowanie: jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, kotletów i pasztetów. Doskonale komponuje się z warzywami i gulaszem. Polecana jako nadzienie do pierogów, gołąbków i naleśników.
Sposób przygotowania: kaszę wsypać do wrzącej, osolonej wody. Dodać łyżeczkę oleju. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut w proporcji 2 części wody na 1 część kaszy.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1421 kJ / 336 kcal
Tłuszcz - 3,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g
Węglowodany - 61 g
w tym cukry - 1,4 g
Białko - 12 g
Sól < 0,01 g
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja alergenna: produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.