Opis: soczewica zielona o bardzo delikatnym smaku.
Składniki: soczewica zielona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Zastosowanie: jako dodatek do zup, sałatek, gulaszy i dań z warzyw. Znana jako doskonały zamiennik mięsa.
Sposób przygotowania: przepłukać i zalać zimną wodą. Moczyć przez kilka godzin. Następnie gotować w świeżej, nieosolonej wodzie, około 20-30 min. Solić dopiero pod koniec gotowania.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1475 kJ / 351 kcal
Tłuszcz - 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 52,6 g
w tym cukry - 2,4 g
Białko - 25,8 g
Sól - 0,003 g
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja alergenna: produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.