Opis: amarantus – zboże XXI wieku o ciekawym, słodkim, orzechowym smaku.
Składniki: amarantus* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Zastosowanie: jako dodatek do musli, mleka, warzyw, mięs i zup. Zalecany jako zamiennik mąki w domowych wypiekach.
Sposób przygotowania: przepłukać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu przez 15 min w proporcji 2 części wody na 1 część ziaren amarantusa.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1540 kJ / 365 kcal
Tłuszcz - 8,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 2,1 g
Węglowodany - 56,8 g
w tym cukry - 1,5 g
Białko - 15,8 g
Sól - 0,07 g
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja alergenna: produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.